“No-Prep” ve Minimal Preparasyonlu Lamina venerler
Gülümsemesini minimal invaziv bir şekilde geliştirmek isteyen hastalar için, minimal veya “non-prep” seramik laminalar tam olarak bi alternatif olabilir. Minimal veya non-prep laminalar, yapıştırma veya geleneksel dişçilik kaplamalarına iyi bir alternatif olmaktadır. Bu tedavinin en güzel yanı dişlerine dokunulmadan güzel bir gülüş isteyen hastalarda en uygun tedavi yöntemidir.tek dişe uygulanabildiği gibi gülüş tasarımı isteyen bireylerde dişlerin herbirisinin yüzeyine de uygulanabilir.
Minimal ya da “non-prep” nedir?
Geleneksel laminalar gibi minimal hazırlıkı ve “non-prep” laminalar dişlerin ön yüzeyine yapıştırılmaktadır ve dişin boyutu, şekli ve rengi kolayca değiştirebilinir. Bu tedavi yöntemiyle diş yapısında büyük bir aşındırma ve kesme gerektirmez. Nadir vakalarda hiç kesim yapılmadan laminalar yerleştirilebilinir, diğer pek çok vaka için diş yapısının sadece minimum oranda azaltılması gerekir.
“Non-prep” laminalarda, diş yapısında aşındırma olmadan ve çok az veya hiç anestezi olmadan doğrudan dişlerin üzerine yerleştirilebilir. Bazı hastalarda diş modifikasyonları gerektiğinden ötürü minimal peparasyonlu lamineler denilmektedir. Tedavi edilen dişlerin durumuna ve konumuna bağlı olarak, minein altındaki dentin veya diş katmanında daha fazla azalma gerekli olabilir.
Non – prep Laminalar dişlerde herhangi bir kesme veya aşındırma işlemi yapılmadan hastanın kendi dişleri üzerine cok ince yaprak şeklinde 0.1 mm gibi göz kontakt lensinden daha ince porselen kaplamalardır . Yapım aşamasında ise kliniğimize gelen hastalarımızdan alınan ölçüler ve fotoğraflama işleminin ardından 1 haftalık laminaların yapım aşamasının ardından 2. Seansta dişlerin ağız içerisindeki provasını yapılıp hasta onayı alındıktan sonra yapıştırma işlemi yapılıp tamamlanmaktadır . Toplamda 2 seans ve 1 haftalık bir işlemdir
Minimal preparasyonlu ve “non-prep” laminalar, aşağıda ki durumlarda estetik kaygısı olan hastaların ,estetik beklentisini karşılayabilmektedir.
- Çatlak veya kırık dişler
- Lekeli dişler
- Dişler arasındaki boşluklar (diastemalar)
- Hafifçe şekilsiz veya yanlış hizalanmış dişler
- Hafif kalabalık dişler
- Aşınmış dişler
- Küçük dişler
Yapım aşaması olarak ilk seansta dişlerinde aşındırılma olmadan , kalıcı olarak güzel ve beyaz bir gülüşe sahip olmak isteyen kişilerde ilk olarak herhangi bir anestezi iğne işlemi olmadan sadece ölçü alıp , gülüş tasarımının analizi için kişinin bir çok açıdan fotoğrafları alınmaktadır. Birçok hastamıza bu durum garip gelmektedir. Çünkü günümüzde bir çok bireyde diş hekimi fobisi bulunmaktadır. Bundan dolayı diş hekimi koltuğuna oturmak , ağrısız ve iğnesiz bir işlem ile yeni ve güzel bir gülüşe sahip olma fikri onlara inanılmaz gelmektedir.ilk seansta toplam işlem süresi yarım saat gibi kısa bir zamandır. Daha sonrasında ise Labratuvar işlemleri için hazırladığımız diş modelleri üzerinde lamina venerlerin yapım aşamasına geçiyoruz.
Bu yapım aşamasında ciddi bir teknik hassasiyet istemektedir. No-prep lamina fenerlerin yapımı geleneksel lamina fenerlere göre daha fazla teknik hassasiyet gerektirmektedir.o yüzden bu aşamada çok dikkatli olunmalıdır. 1 haftalık No-prep laminaların hazırlanmasının ardından ikinci seansta yine herhangi bir iğne ve anestezi işlemi olmadan hastanın kendi dişleri üzerinde provası yapılıp ,yapıştırma işlemine geçiyoruz.bu seansta ki işlem teknik hassasiyet sebebiyle 2 ya da 3 saat sürmektedir.Yeni bir teknik olan No-prep Laminalar teknik hassasiyet yüzünden çok az hekim tarafından uygulanabilmektedir. Dişlerde herhangi bir aşındırma olmadan yapılması ise birçok hastada psikolojik olarak kendilerini iyi hissetmesini sağlamaktadır.
Bu işlem yapıldıktan sonra No-prep Laminaların bakımı ise genel olarak ağızımızda bulunan dişlerin bakımı ile aynıdır. Günde iki kez ve her defasında en az 2 dakika olacak şekilde yapılmalıdır. Ayrıca günde iki kez diş ipi uygulamasıda mutlaka yapılmalıdır.